MP Four

Poradnik nowoczesnego domu

Technnologia

Uszczelki w produkcji spożywczej – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Branża spożywcza coraz częściej wykorzystuje nowoczesne linie produkcyjne oraz maszyny pozwalające na prowadzenie prac jeszcze efektywniej. 

Produkcja spożywcza – ważna szczelność

Aktualnie zakłady zajmujące się produkcją spożywczą stosują specjalistyczne zaplecze umożliwiające jeszcze efektywniejszą realizację procesów technologicznych.

Aby taka produkcja artykułów spożywczych ta była możliwa, kluczowe jest także uzyskanie właściwej szczelności w wykorzystywanych maszynach oraz innych urządzeniach. Do tego celu stosowane są różne, zaawansowane uszczelki.

Uszczelki w produkcji spożywczej

W maszynach stosowanych w branży spożywczej, a także w całych liniach produkcyjnych, stosuje się rozmaite rodzaje uszczelek.

Najczęściej stosowane są uszczelki gumowe oraz silikonowe. Są to uszczelki, które cechują się odpornością na niskie i wysokie temperatury, odpornością na chemikalia, a także trwałością i wytrzymałością.

W produkcji spożywcze najczęściej spotyka się:

  • uszczelki płaskie, profilowane, oringi – umieszczane w maszynach spożywczych, drzwiach
  • sznury uszczelniające – stosowane do armatury, pomp, jako uszczelki drzwi
  • uszczelnienia pokryw maszyn – na przykład kotłów, mieszalników
  • wężyki silikonowe – przeznaczone do transportu płynów
  • maty silikonowe – stosowane w piekarnictwie i cukiernictwie

Ważna obojętność fizjologiczna

W branży spożywczej kluczowe jest zapewnienie właściwego bezpieczeństwa produktów żywnościowych. Właśnie dlatego stosowane wtedy sprzęty muszą także spełniać właściwe normy. Dotyczą one także uszczelek.

Zgodnie z przepisami, uszczelnienia stosowane w maszynach i urządzeniach mających styczność z żywnością, muszą być obojętne fizjologiczne. Oznacza to, że nie mogą one wpływać na zapach oraz na smak produktów spożywczych. Takie uszczelki posiadają odpowiednie atesty wydawane przez PZH, FDA.

Podsumowując, branża spożywcza wykorzystuje do produkcji żywności różne rodzaje uszczelek – wybór właściwego typu uszczelnień gwarantuje maksymalną sprawność produkcji spożywczej!